Toners bestellen
Toners bestellen
Klantportal
Klantportal
Support
Support

Bethelschool – Waarom is een Dell Chromebook de beste keuze voor deze basisschool?

Dell laptopkar smartcharge op school
Digitaal klaslokaal met Dell

Dell Chromebook is de beste keuze voor de Bethelschool in Waddinxveen

“Het is een stevig en robuust ding, dit Chromebook, voor ons is dit device de beste keuze,” vertelt Aart Jan Damsteeg, meester en directeur van de Bethelschool in Waddinxveen. We nemen een kijkje in de hernieuwbouwde school en praten met hem over de keuze om voor elk kind een Dell Chromebook beschikbaar te stellen.

Smartcharge laptopkarren

We krijgen een rondleiding door de school en mogen meekijken bij groep 5. Als we de klas binnenkomen zijn we verbaasd dat we geen enkele laptop zien staan. “De laptops zitten in een laptopkar en die hebben we weggewerkt in nieuwe inbouwkasten. Ze zijn speciaal op maat gemaakt voor ons. Dat is niet alleen een mooi gezicht, zo staat de apparatuur stofvrij en inbraakveilig. De karren zijn ideaal. De laptops worden er automatisch in opgeladen. Aan de achterzijde bevinden zich de stekkers en opladers. Aan de voorzijde kunnen kinderen hun eigen laptop uit het genummerde vak pakken.”

Chromebook met touchscreen

Groep 8 moet het nu nog doen met de oude laptops, maar vanaf volgend schooljaar hebben alle kinderen van groep 3 tot en met 8 een eigen Chromebook. Een Chromebook met touchscreen geeft de kinderen de vrijheid om door hun lesstof te swipen. De laptop wordt als een tablet gebruikt. Kinderen kunnen ervoor kiezen om het toetsenbord te gebruiken of door de lesstof te scrollen met hun wijsvinger.

Spelenderwijs ICT-vaardigheden ontwikkelen

Corona is voor de school een versneller geweest in het geven van digitaal onderwijs. Opeens moesten ze via Teams lesgeven. Dat was in het begin wennen. Nu plukken ze daar de vruchten van. Opvallend is dat er naast de laptopkarren overal in het vernieuwde gebouw digiborden hangen.
Ook bij de kleuters staan Chromebooks, die ze op een speelgerichte manier inzetten. Zodoende leren zij al vroeg, spelenderwijs hun ICT-vaardigheden te ontwikkelen en leren omgaan met het device.

Balans ICT en sociale tijd

“We worden geen Steve Jobs school hoor, dat zorgt alleen maar voor vierkante ogen,” grapt de basisschool directeur. “We zijn continue bezig om een balans te vinden. De vraag die ons bezighoud is: Hoe zorg je ervoor dat je door ICT meer tijd over hebt voor sociale zaken en bezigheden?”
Hij vindt dat de kinderen ook goed moeten blijven schrijven. Dat moet niet minder worden. Daarom combineert de school het liefste lessen, bijvoorbeeld een opstel schrijven met de computer.

Lesgeven op de laptop

Vanaf groep 5 biedt de school een typecursus aan kinderen, zodat zij snel en efficiënt kunnen leren werken met hun device. Meester Aart Jan vertelt over welke lessen geschikt en welke lessen minder geschikt zijn voor digitaal onderwijs: “Rekenen ligt voor de hand om op de computer te doen. Engels leren spreken op een laptop werkt niet, maar Engels natypen werkt wel. Zo zoeken we steeds naar de goede balans.”

Leerplatform in de cloud

De Dell laptops zijn uitgerust met software van het Onlineklas platform, inclusief Basispoort. De school koos ook voor Gynzy, een leerplatform voor het basisonderwijs met digibord software en digitale lesstof die aansluit bij de lesmethode waarbij ze makkelijk individuele leerlijnen kunnen gebruiken. Alles draait in de cloud.

Voordelen van Dell Chromebook

 • Tijdswinst
  Meester Corwin van groep 5 geeft vandaag een topografie toets met gebruik van het Chromebook. Eerst pakken alle kinderen hun eigen device uit de kar. Hij start de les met een uitleg op het digibord, waarna de kinderen dezelfde lesstof op hun scherm zien en de toets gaan maken. Nakijken hoeft hij niet zelf te doen. In plaats van één-voor-één schriftjes te openen en er met de rode pen doorheen te gaan, kijkt de software de overhoring direct na. Dat scheelt een hoop tijd.
 • Meekijken
  ‘Niet gluren, Eva’, verschijnt er tijdens de toets op de laptop van een leerling. Via de software van Netop Vision  kan meester Corwin ook op zijn scherm meekijken en berichtjes sturen naar een individuele leerling, of zijn scherm delen met het digibord. En waar hij eerst als beloning een sticker in een schrift plakte, verdienen de kinderen nu online sterren.
 • Adaptief leren
  “We werken nu 1,5 jaar met de Chromebooks in de klas. Ik vind het een aanwinst. Ik heb een volle klas met 30 leerlingen. Op deze manier kunnen kinderen op hun eigen niveau adaptief leren. In mijn klas zitten ook enkele kinderen met dyslexie. Die krijgen voor de toets extra tijd en hulp van andere kinderen, die de stof aan hen voorlezen.” Na afloop van de les zetten de kinderen gedisciplineerd het Chromebook weer terug in hun eigen vakje.

Veilig online in de klas

De school heeft ook nagedacht hoe kinderen veilig online kunnen zijn. Het filter van Kliksafe staat aan op alle devices. In groep 1 is het filter ingesteld op het meest veilige niveau en per hogere groep gaat het filter iets meer open. Het filter blokkeert sites en geeft een seintje aan de leerkracht als er op ongewenste zoektermen gezocht wordt.

Wifi op school

De Bethelschool heeft geïnvesteerd in een professioneel draadloos netwerk. “Dat heb je echt nodig als je met de hele school tegelijkertijd online wilt kunnen werken.” Omdat de school vernieuwd werd, kon de wifi gelijk bij de inrichting meegenomen worden. ISO Groep deed een dekkingsmeting en zorgde ervoor dat het bereik en de dekking goed is.

Printen op school

Alhoewel de opmars van laptops in alle klassen geslaagd is en de digitalisering in volle gang, blijft papier onmisbaar op de school in Waddinxveen. Naast moderne ICT-middelen koos de school ook voor printers van ISO Groep. “We hebben bewust gekozen om ook deze faciliteiten bij ISO Groep onder te brengen. De printers hangen ook in het netwerk. Dat ontzorgt ons.”

Waarom heeft de school voor Dell Chromebook gekozen?

 • Stevige en robuuste laptop
 • Lage beheerstechniek
 • Lange levensduur
 • Werkt met Google en Microsoft 365

Wat verzorgt ISO Groep?

Dell Chromebook
Chromebook beste keuze voor basisschool

Aart Jan Damsteeg meester en directeur van de Bethelschool in Waddinxveen: “De voordelen zijn duidelijk. Dell Chromebooks zijn stevig, hebben een lange levensduur, een goede internetsnelheid, ondersteunen de gewenste platforms en hebben weinig onderhoud nodig. Voor ons is dit device de beste keuze.”

Vragen over deze case?

Neem contact op met
Harold Veldhoen