Toners bestellen
Toners bestellen
Klantportal
Klantportal
Support
Support

Haro Aluminium – Veenendaal

Verhuizen is een goede aanleiding voor verdere automatisering

Haro Aluminium verhuist naar nieuw pand

“Zo’n verhuizing geeft wel wat stress, maar met behulp van ISO Groep lukte het om alle werkplekken snel aan te sluiten. Via de last minute geregelde straalverbinding beschikken we gelukkig ook over de noodzakelijke connectiviteit. Het is fijn dat we vrijwel direct door konden werken. Onze tekenkamer was binnen twee dagen weer operationeel”, vertelt financieel directeur Jos van den Berg, terwijl we een rondje om en door het nieuwe bedrijfspand van Haro Aluminium lopen.

Ondertussen praten we over de mate van digitalisering binnen zijn bedrijf. Jos geeft aan dat de verhuizing de organisatie de mogelijkheid gaf om op bepaalde vlakken opnieuw te beginnen en aanleiding was de automatisering beter te inrichten. Als tijdens een verhuizing blijkt dat niet alles gaat zoals gehoopt, is het fijn om te werken met een partner die oplossingsgericht werkt en snel schakelt. Hij wijst: “Kijk, onze gevel moet nog wel afgewerkt worden.”

Gespecialiseerde gevelbouwer

Haro Aluminium Veenendaal BV is gespecialiseerd in de juiste opbouw van de gevel en dat is te zien. Aan de buitenkant is het pand voorzien van eigen makelij vliesgevel, gevelconstructie en fraaie zwarte aluminium raampartijen. Ook in het pand herken je het vakwerk aan de deuren en brede kozijnen, die voorzien zijn van driedubbel duurzaam glas. Een prachtige lichtstraat en een dakopbouw met veel ramen zorgen voor veel invallend daglicht en een fijne werksfeer. Kortom, dit verbouwde pand is een fraai visitekaartje voor de gerenommeerde Veenendaalse gevelbouwer.

Maatwerk aluminium

Haro Aluminium levert maatwerk aan de bouw en werkt mee aan zowel kleine als grote projecten. “Van de schuifpui bij tante Mien op de hoek, tot een project van 9 ton voor een scholengemeenschap in Tiel. We hebben een tevreden klantenkring die telkens terugkomt. We hebben zelfs geen buitendienst verkopers, ons product verkoopt zich vanzelf. De mooiste gevels die we ooit gemaakt hebben, zijn volgens mij die van Paviljoen Hoge Veluwe”, vertelt Jos trots.

Doorstart Haro Aluminium

Jos heeft een financiële achtergrond – hij is Qualified Controler – en verantwoordelijk voor automatisering. Vanuit zijn accountancy praktijk werd hij altijd gestimuleerd om naast de ondernemer te gaan staan. “Ik dacht dan wel eens: ‘Dat kan ik ook, of zelfs beter’. Ik wilde zelf beslissingen nemen en verantwoordelijk zijn.”
Toen zich in 2006 de kans voordeed om het familiebedrijf Haro Aluminium over te nemen, pakten hij en zakenpartner Jan van de Scheur die met beide handen aan. En met succes. Van de 10 man personeel die meekwam met de doorstart, groeide het bedrijf uit naar 30 man.

Automatisering in één hand

Als ondernemer moet je veel beslissingen nemen. Over personeel, over grote investeringen voor machines en ook over automatisering. Hierbij maakte Jos keuzes op basis van eerdere positieve ervaringen: “Ik kende de printers van ISO Groep al vanuit mijn vorige werk, dus was het logisch om de jongens van ISO Groep uit te nodigen om een offerte voor printers uit te brengen. Onze IT liep toen nog bij een andere partij, een éénmanszaak. Toen deze persoon plotseling overleed, zocht ik naar meer continuïteit. Het was logisch om alles in één hand te houden en zo werd de complete automatisering bij ISO ondergebracht.”

Van ordner naar moderne werkplek

“Eigenlijk zijn we helemaal nog niet zo geautomatiseerd”, vertelt hij met een twinkeling in zijn ogen. “Als er hier een project binnenkomt, gaan we eerst een ordner aanmaken met 31 tabbladen en daar stoppen we al het papierwerk in. Exact hetzelfde doen we ook digitaal; op onze harde schijf hanteren we ook de indeling met 31 mapjes.
We hebben kasten vol papier. Ook van leveranciers. Van elk schroefje, boutje en profiel hadden we een handleiding in de kast staan. Het is nog maar kortgeleden dat vertegenwoordigers langskwamen en handmatig nieuwe documentatie in en uit de mappen haalden. Nu doorzoeken we die handleidingen digitaal. Bij de verhuizing hebben we veel uitgezocht en opgeruimd.”

Gaten vullen

“Ons werk is in essentie ‘gaten vullen’. In het ontwerp van een gebouw zit een gat en daar moet een raam, deur of kozijn in komen. Op aangeven van de aannemer of architect werken onze tekenaars dat tot in detail uit. Zij bepalen hoe de constructie wordt opgehangen, waar de stijlen komen en welke afwerking er komt met handgrepen, rubbers, sloten, et cetera.” Alle tekenaars beschikken over een moderne werkplek met dubbele computerschermen en in de aangrenzende, afgesloten ruimte staan groot formaat plotter printers.

Inkoop materiaal

“Onze tekenaars zijn ook werkvoorbereider en kopen al het materiaal in. We werken veel met de profielsystemen van Reynaers, zij beschikken over een online portal waar we precies kunnen zien wat er op voorraad is. De materialen die we nodig hebben roepen we ‘just in time’ af om direct te gebruiken. Zelf hebben we geen projectvoorraad. Inkoopfacturen die we krijgen, boeken we handmatig in.”

Presentatieschermen

Opvallend is dat je overal in het pand grote tv-schermen tegenkomt. “Door het mooie beeld op die schermen kunnen we sneller spijkers met koppen slaan”, geeft Jos aan. “In plaats van een A0 -werktekening te printen, projecteren we die nu op een scherm. Met één klik zoem je in op details. Heel praktisch en een bewuste keuze. Hiermee gebruiken we minder papier en zijn we meer geautomatiseerd. Daarnaast worden de schermen voor presentaties gebruikt.”
Het pand bestond er al, maar is met oog voor detail verbouwd tot een moderne, lichte fabriekshal en werkplekken. Een leuk detail is dat de access points ook zwart zijn en passen bij het zwarte interieur.

Computergestuurde zaag

Achter in het pand ligt de werkvloer waar 7 meter lange stukken aluminium op maat gesneden worden door een zaagmachine. De computer die de zaag aanstuurt heeft een touchscreen en werkt volledig geautomatiseerd. “Hier zie je de werkplek van de toekomst en zo krijgen we er nog vier. De touchscreens daarvoor staan al klaar en worden binnenkort door ISO Groep geïnstalleerd.” In een helft van de grote bedrijfshal staan ook nog andere machines; zoals een CNC die kan boren en frezen.

Vakmanschap

De andere helft van de hal staat vol met werktafels. Hier zijn vakmannen aan de slag die zorgen voor de afwerking van de gezaagde en gefreesde aluminium profielen. Er worden rubbers en andere elementen aan toegevoegd. “Door de groei laten we ook extern produceren door twee partners. Dan komt het als complete kozijnen weer terug.”

Serverruimte

We nemen ook een kijkje in de serverruimte annex het archief. Haro Aluminium beschikt in de nieuwe vestiging over een volledige eigen netwerkstructuur. Het hart daarvan bevindt zich in de serverruimte. “We hebben grote behoefte aan opslagcapaciteit. We werken met grote bestanden die we lang moeten bewaren, in overeenstemming met de wettelijke bewaarplicht en met garantiebepalingen. Op de server zijn ook alle werkplekken aangesloten. Jos wijst het aan: “Hier bovenin zie je van elke werkplek twee stekkers binnenkomen, voor telefonie en internet. Allemaal netjes genummerd door jullie, zodat we precies weten om welke werkplek het gaan.”

Tijdelijke straalverbinding, wachten op glasvezel

“Momenteel is er connectiviteit via een straalverbinding. De bedoeling was echter dat we via een glasvezelverbinding van KPN zouden gaan werken. In september 2021 is er glasvezel aangevraagd, maar nu (maart 2022) hebben we het nog steeds niet. Samen met ISO Groep hebben we naar de beste connectiviteit gezocht. We werken nu met een inderhaast opgetuigde straalverbinding. Op het dak van ons oude pand – dat 800 meter verderop op hetzelfde industrieterrein ligt – staat nu een mast en hier ook.”

Stekkertjes controleren

Bij elke verhuizing ben je op het laatst nog bezig om zaken uit te zoeken, op te ruimen, spullen te kopen en details af te maken. “Het verhuisproject van de IT, telefonie en printers is soepel verlopen. Net na de installatie haperde de telefonie even, toen kwam er gelijk iemand langs die alle stekkertjes ging controleren. Al met al ben ik heel tevreden over ISO Groep.”

Welke wensen had Haro Aluminium?

  • Veilige en stabiele internetverbinding
  • Betrouwbaar netwerk
  • Weer snel kunnen werken, printen en bellen
  • Minder papier, betere presentatie mogelijkheden
Oplossingsgericht werken

Jos van den Berg, Haro Aluminium:

“Als tijdens een verhuizing blijkt dat niet alles gaat zoals gehoopt, is het fijn om te werken met een partner die oplossingsgericht werkt en snel schakelt.”

Vragen over deze case?

Neem contact op met
Harold Veldhoen