Toners bestellen
Toners bestellen
Klantportal
Klantportal
Support
Support

Op afstand onderwijs geven met Teams of Hangouts Meet

Lesgeven op afstand met Teams of Hangouts Meet

Door het corona-virus is de tijdelijke sluiting van alle basisscholen een feit en veel scholen zijn dan alternatieven voor lesgeven op afstand aan het verkennen. Hoe kun je op afstand onderwijs geven?

Er zijn twee applicaties waarmee je interactieve lessen op afstand kunt geven:

 • Werk je met Microsoft (Office365): Microsoft Teams
 • Werk je met Google (G Suite for Education): Google Hangouts Meet

Hoe kan je Microsoft Teams inzetten?

Leerkrachten kunnen lesmateriaal online publiceren en online interactieve lessen geven. Leerlingen hebben één plek waar ze kunnen samenwerken, leren, en communiceren. Wat kun je zoal met Microsoft Teams?

 • Leren vanaf elke plek
  Lesmateriaal en opdrachten staan online en zijn beschikbaar voor leerlingen vanaf elk device. Met behulp van Teams kunnen zij communiceren, samenwerken, hebben ze toegang tot het lesmateriaal, kunnen ze contact met de meester of juf onderhouden en opdrachten inleveren. Leerkrachten kunnen opdrachten nakijken en feedback geven.
 • Online klassen
  Voor leerkrachten is het mogelijk om online les te geven, een presentatie te delen en een digitaal whiteboard te gebruiken, waar ook studenten op kunnen schrijven. Voeg makkelijk tekst, video en audio toe. Kunnen niet alle leerlingen de les bijwonen op het live moment? Neem dan de sessie op en bekijk het later.

Met Microsoft Teams voor het onderwijs beschik je over een online klaslokaal, zodat leerlingen en leerkrachten nieuwe manieren kunnen vinden om zich te blijven concentreren op leren. Alle onderwijsorganisaties in Nederland kunnen nu al Teams gratis gebruiken. APS IT-diensten heeft voor het Nederlandse PO onderwijs daarvoor met Microsoft een overeenkomst afgesloten.

Werken met Microsoft Teams op een Chromebook

Veel leerlingen gebruiken Chromebooks. Op Chromebooks kun je goed werken met Office 365 en Teams. Wil je gaan werken op een Chromebook met Office 365 / Microsoft Teams? Dat kan zo:

 1. Leerlingen krijgen in jouw Office 365 omgeving een account. Met dit account kunnen ze inloggen in de online Office 365 applicaties.
 2. Leerlingen worden op basis van hun Google Apps for Education (GAFE) adres toegevoegd als gast in een door de leerkracht gemaakt Microsoft Team.

Videobijeenkomsten starten met Hangout Meets

Je kunt op verschillende manieren videobijeenkomsten starten met Hangout Meets:

 • Maak een afspraak in je Google Agenda. Kies bij gasten de groep. Leerlingen en collega’s krijgen een mail met daarin een link naar de meeting.
 • Of ga naar https://meet.google.com/  en klik op: Een nieuwe meeting starten > Vergadering starten.
 • Of open Gmail. Klik links onderin je scherm op de Hangout functionaliteit. Zoek daar bijvoorbeeld je collega op en klik op zijn of haar naam. In de pop-up die opent, klik je rechtsboven op het camers-icoon om een videogesprek te starten. Ook Outlook-gebruikers kunnen van Hangouts gebruik maken.

Hulp bij jouw online klaslokaal inrichten?

Wil jouw school gebruik maken van Microsoft Office 365 / Teams of Google Classroom / Hangouts Meets? Neem dan contact met ons op via info@isogroep.nl of bel naar 0418 – 655050 dan zetten wij het snel voor je klaar.

Bekijk alle IT oplossingen voor scholen

Vragen over deze case?

Neem contact op met
Harold Veldhoen